Eerste integrale scholing ramadan

Inhoud en doelstelling

Let op, deze scholing is verplaatst van 4 februari naar 28 oktober.

De ramadan vindt in 2026 plaats van 17 februari tot en met donderdag 19 maart. Vasten kan voor chronisch zieke mensen tijdens de ramadan een uitdaging zijn. Voor mensen die meedoen aan de ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en soms de lichamelijke activiteit.

De scholing wordt verzorgd door Fatima Malki, een ervaren verpleegkundig specialist, en Sam Gabriel, een diëtist met expertise in Ramadan-gerelateerde zorg. Samen behandelen zij de volgende thema’s:

  • Advies op maat:
    Hoe geef je gepersonaliseerd voedings- en medicatieadvies aan patiënten met aandoeningen zoals diabetes, astma/COPD, CVRM of aan ouderen?
  • Specifieke behandelingen:
    Overzicht van zorgstrategieën voor verschillende aandoeningen tijdens het vasten.
  • Chronische aandoeningen en vasten:
    • Hoe bespreek je gezondheidsrisico’s en stem je medicatie af op het vastenschema?
    • Richtlijnen voor hydratatie en gezonde voeding tijdens iftar en suhoor.
  • Preventie van complicaties:
    Het signaleren en voorkomen van risico’s zoals uitdroging, hypoglykemie, ketoacidose en exacerbatie van chronische aandoeningen.
  • Communicatievaardigheden:
    Tips voor effectieve communicatie met patiënten over hun religieuze wensen en gezondheidsrisico’s.
  • Multidisciplinaire samenwerking:
    Hoe werk je samen met andere zorgverleners om zorgpaden optimaal in te richten?

Deze scholing biedt een unieke gelegenheid om praktische kennis en vaardigheden te ontwikkelen, afgestemd op de specifieke behoeften van patiënten tijdens de Ramadan.

De scholing wordt volledig in de Ramadan-sfeer gehouden, inclusief een maaltijd met hapjes die passen bij de Ramadan-beleving, maar zonder tussendoortjes.

Alle zorgpaden (DM2, Astma/COPD, CVRM, Ouderenzorg, BOA) zullen in de scholing aan bod komen.

Programma

Om 16:30 uur start de bijeenkomst met ontvangst en inloop.

Vanaf 17:00 uur begint het eerste inhoudelijke blok met als thema DM2 en CVRM. Tijdens dit onderdeel bespreekt Fatima algemene aspecten van de Ramadan, medicatiegebruik en praktische tips om gezond te blijven tijdens het vasten. Sam richt zich op voeding, waarbij hij specifiek ingaat op maagverkleining, het dumpingsyndroom en bijbehorende tips.

Van 18:30 tot 19:15 uur is er een pauze in een Ramadan-sfeer. Tijdens deze pauze worden er kleine hapjes en muntthee geserveerd. Er wordt rekening gehouden met het vasten; tussendoor wordt er niet gegeten of gedronken, behalve bij een korte plaspauze (maximaal 3 keer 5 minuten). Deze pauze duurt in totaal 60 minuten.

Het programma wordt hervat om 19:15 uur met het tweede blok, dat duurt tot 21:00 uur. Dit blok behandelt verschillende onderwerpen: COPD, ouderen en ondervoeding, en laaggeletterdheid en voeding. Fatima bespreekt hierbij medicatiegebruik en de uitdagingen van laaggeletterdheid. Sam gaat in op voeding en deelt mogelijk ook zijn persoonlijke ervaring met laaggeletterdheid.

De avond wordt afgesloten om 21:00 uur.

Docent(en)

Fatima Malki (Verpleegkundig Specialist) en Sam (Gabriel Diëtist)

Doelgroep(en)

Diëtist, Huisarts, POH, POH-O, POH-S

Accreditatiepunten

2 punten / accreditatie is goedgekeurd voor ABC1, en nog in aanvraag voor KNMG, V&VN, VSR, NVvPO en ADAP

Afmeldkosten

We hopen je te mogen verwelkomen tijdens de ‘Eerste integrale scholing Ramadan’ op 28 oktober 2025. Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet aanwezig zijn? Laat het ons weten vóór 21 oktober 2025 via communicatie@rohamsterdam.nl. Mocht je na 21 oktober 2025 afzeggen, dan moeten we helaas een bedrag van €50,- in rekening brengen om de organisatiekosten te dekken. Dit doen we uiteraard niet bij onvoorziene omstandigheden.

Inschrijven


Datum

di 28 okt 2025

17:00u – 21:00u

Deze scholing is ook beschikbaar op:

Inschrijfkosten

Gratis

Aanbieder

ROHA