CASPIR module 6 – Hercertificering spirometrie

Wat levert deze scholing jou op? De belangrijkste leerdoelen op een rij.

Inhoud en doelstelling

De ROHA organiseert op 24 juni 2024 CASPIR module 6, een verplicht onderdeel voor je hercertificering. De module is alleen voor ROHA-leden: huisartsen en praktijkmedewerkers die deelnemen aan het zorgprogramma Astma/COPD én in hun praktijk spirometrie uitvoeren.

(Her)certificering, hoe zat het ook alweer?

Om spirometrie binnen je praktijk goed te regelen, moet je voldoen aan de juiste certificeringseisen. Dit geldt voor zowel uitvoerders (praktijkondersteuner) als beoordelaars (huisarts). Hieronder leggen we uit hoe hercertificering werkt.

1. Praktijkregels en verplichtingen

Als jouw praktijk spirometrie in eigen beheer uitvoert, moet je zorgen voor ten minste: één gecertificeerde beoordelaar (huisarts) en één gecertificeerde uitvoerder (praktijkondersteuner). Wanneer een van hen niet meer in de praktijk werkt, moet een andere collega een CASPIR-cursus volgen om deze rol over te nemen.

2. Nieuw of hercertificering?

Ben je nieuw?
Start dan met de volledige CASPIR-cursus (modules 1 t/m 5). Dit is de basisopleiding voor spirometrie. Meld je voor 13 maart aan via onze website.

Ben je al gecertificeerd?
Dan moet je je certificaat elke drie jaar verlengen met een hercertificering.

Hoe vaak hercertificeren?
Hercertificering is verplicht voor iedereen die eerder gecertificeerd is. Binnen drie jaar moet je voldoen aan de hercertificeringseisen.

3. Voorwaarden Hercertificering

Om het CASPIR-hercertificaat te verkrijgen, moet je binnen drie kalenderjaren na het succesvol afronden van de CASPIR-cursus (modules 1 t/m 5):

  1. Eén keer fysiek deelnemen (waarvoor je je via deze pagina kunt aanmelden)
  2. Een portfolio indienen en laten goedkeuren. Je neemt je portfolio mee naar de fysieke cursus zodat deze beoordeeld kan worden door de docent.*
  3. De CASPIR module 6 online volgen, hiervoor koop je een voucher om toegang te krijgen tot CASPIR Online. Halverwege 2025 wordt de nieuwe ronde van deze online module verwacht. Houd de pagina CAHAG e-learnings in de gaten voor updates en meer informatie over het volgen van het online deel voor hercertificering.

*Portfolio: Hoe werkt het? Je ontvangt een e-mail met duidelijke instructies over hoe je portfolio eruit moet zien. Dit ontvang je ongeveer een maand voor 24 juni van de ROHA-coördinator Astma/COPD, Zohreh de Ruiter. Zij kan je persoonlijk begeleiden met de portfolio-indiening. Tijdens de scholing wordt je portfolio besproken en krijg je praktische feedback. Het portfolio moet worden goedgekeurd voordat je het hercertificaat ontvangt.

4. Wat als je het niet via de ROHA regelt?

Als je geen gebruik maakt van de scholing op deze pagina dan kun je de cursus op eigen initiatief volgen bij CAHAG of andere huisartsenorganisaties. Let er hierbij wel op dat wij vanuit de ROHA geen begeleiding bieden.

5. Het belang van het jaartal op je certificaat

Het jaartal op jouw CASPIR-certificaat bepaalt wanneer je opnieuw aan de eisen moet voldoen. Bijvoorbeeld:

  • Certificaat 2021: Je moet voldoen aan de hercertificeringseisen vóór 31 december 2024.
  • Certificaat 2022: Je moet voldoen vóór 31 december 2025.

Doel van de spirometrie

Diagnostiek: Pre- en post-meting
Zonder medicatie vooraf
Follow-up COPD – Meting na gebruik van eigen medicatie
Follow-up Astma – Meting na gebruik van eigen medicatie
Eventueel gevolgd door een reversibiliteitsmeting

  • wanneer er bij gebruik van eigen medicatie sprake is van een mogelijk (deels-)reversibele obstructie
  • als er veel klachten zijn

Programma

Tijdens de avond presenteren alle deelnemers de casus die zij hebben ingebracht, in duo’s per praktijk. Elke casus wordt uitgebreid besproken. Het interpreteren van de casuïstiek staat centraal.

Deze onderdelen moeten terugkomen in je casus:  

  • klinische gegevens van de patiënt (geanonimiseerd);
  • een volledige spirometrie, met 3 curven pre- en 3 curven post-BD, plus beoordeling;
  • een vraagstelling.

Docent(en)

Ivonne Wilting – longarts / José van Tongeren-Kaandorp – longfunctielaborant / Renee van Ijzerloo – Kaderhuisarts

Doelgroep(en)

Doktersassistente, Huisarts, POH

Accreditatiepunten

3 punten / huisartsen (KNMG), verpleegkundig specialisten (VS), praktijkondersteuners, praktijkverpleegkundigen en doktersassistenten (NVvPO, V&VN en KABIZ)

Afmeldkosten

We hopen je te mogen verwelkomen tijdens de CASPIR 6 module op 24 juni 2025. Heb je je aangemeld, maar kun je toch niet aanwezig zijn? Laat het ons weten vóór 3 juni 2025 via scholing@rohamsterdam.nl. Mocht je na 3 juni 2025 afzeggen, dan moeten we helaas een bedrag van €50,- in rekening brengen om de organisatiekosten te dekken. Dit doen we uiteraard niet bij onvoorziene omstandigheden.

Inschrijven


Datum

di 24 jun 2025

18:00u – 21:00u

Deze scholing is ook beschikbaar op:

Inschrijfkosten

Aanmelden en deelname is gratis voor huisartsen en praktijkmedewerkers die werkzaam zijn in ROHA-praktijken. Inclusief vegetarische catering.

Aanbieder

ROHA