Veelgestelde vragen
Doelstelling MTVP
Wat zijn de beoogde doelstellingen van MTVP?
Om te kijken of er met MTVP ook bereikt wordt wat landelijke partijen voor ogen hadden, worden de resultaten de komende jaren gemonitord. De volgende doelstellingen worden gemeten:
- Afname van het aantal consulten (minder dan de huidige 4,6 consulten per patiënt per jaar);
- Behoud van de huidige norm van 2095 patiënten per fte HA of hoger, zo mogelijk in combinatie met toename van het aantal mensen met een vaste huisarts;
- Gelijkblijvende of dalende wachttijd voor toegang tot de huisarts;
- Dalende verwijzingen, niet geprotocolleerde diagnostiekaanvragen en medicatievoorschriften;
- Verbeteren van patiënttevredenheid;
- Verbeteren van werkplezier;
- Intensievere samenwerking met het netwerk
Het gaat hier niet om het meten van de prestaties van individuele praktijken maar om het in beeld krijgen of het lukt om de beweging te realiseren die landelijke partijen voor ogen hadden.
Hoe worden de doelstellingen gemonitord?
De LHV, InEen en ZN hebben afgesproken om de zojuist beschreven doelstellingen – ook wanneer MTVP voor de individuele huisartsenpraktijk per 2025 vanuit S1 wordt gefinancierd – te blijven monitoren en daarmee in beeld te brengen in hoeverre de beweging die met MTVP wordt beoogd ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd.
In het voorjaar van 2024 is door een externe partij een KPI-dashboard opgeleverd met een nulmeting waarin op zowel landelijk als Hechte Huisartsenzorg-regio (HHZ-regio) niveau jaarlijks inzichtelijk kan worden opgemaakt in hoeverre MTVP de gewenste doelstellingen realiseert. Op basis van afstemming tussen de LHV, InEen en ZN wordt na oplevering hiervan bepaald welke doelstellingen jaarlijks moeten worden gevolgd. Hierbij is het uitgangspunt dat de administratieve last voor huisartsenpraktijken en RHO’s zoveel mogelijk wordt beperkt en er maximaal wordt aangesloten bij landelijke bronnen (o.a. Vektis, Nivel en NZa).
In de periode januari t/m half mei wordt in de jaren 2025, 2026, 2027 en 2028 een effectmeting gedaan. Mocht op basis van de resultaten uit de monitoring blijken dat de gewenste beweging achterblijft, zullen partijen deze uitkomsten nader proberen te duiden. Hierbij kan worden besloten om in beeld te brengen welke interventies worden uitgevoerd om invulling te geven aan MTVP, zodat mogelijk inzichtelijk wordt welke interventies in meerdere mate en welke interventies in mindere mate bijdragen aan de gewenste beweging.
Zo monitort de ROHA
- legt vast welke interventies op welke kernelementen door iedere praktijk worden geïmplementeerd.
- houdt bij dat alle praktijken in ieder geval de samenwerking met het sociaal domein hebben opgepakt.
- houdt bij dat praktijken deelnemen aan intervisiebijeenkomsten en casuïstiekbesprekingen.
- zorgt voor uitwisseling van best practices tussen praktijken en wijkgroepen onderling.
Vanuit de ervaring met Krachtige Basiszorg en Spiegelaar weten we hoe waardevol het is om goede werkwijzen, data en ervaringen met elkaar te delen. Het is fijn dat we daarvoor de bestaande structuur van de wijkgroepen kunnen gebruiken. Wijkgroepcoördinatoren en -voorzitters agenderen dit regelmatig in de wijkgroepbijeenkomsten.
Voorwaarden
Wat als ik al doe wat er wordt gevraagd voor MTVP?
Je kunt ook starten met MTVP als je al een gemiddelde spreekuurtijd hebt of andere kernelementen toepast. Je vult dan alsnog het praktijkplan in. Daarin omschrijf je bij het minimale aantal interventies hoe je de huidige kennis of toepassing ervan gaat opfrissen of intensiveren. Het plan dient in lijn te zijn met de voorwaarden en het regioplan.
Hoe wordt gecontroleerd of mijn praktijkplan aan de voorwaarden voldoet?
Wij (ROHA) vragen de praktijkplannen op zodat wij geluiden uit de praktijken kunnen ophalen, onze diensten kunnen aanpassen en goede voorbeelden kunnen delen.
We controleren niet of de beschrijvingen in de plannen voldoen aan de voorwaarden; we gaan uit van de professionaliteit en eigen verantwoordelijkheid van elke praktijk.
Zilveren Kruis kan ook steekproefsgewijs praktijkplannen opvragen.
Hoe wordt gecontroleerd of ik de gekozen interventies uit mijn praktijkplan uitvoer?
Wij (ROHA) houden een overzicht bij met alle praktijken, de gekozen interventies en de gewenste ondersteuning vanuit de ROHA. We monitoren de uitvoering van de interventies met onze ondersteuning en de intervisie tijdens de wijkgroepen.
Indien je geen ondersteuning van de ROHA wenst bij een of meerdere interventies, is het de eigen verantwoordelijkheid van de praktijk om deze interventies uit te voeren en te kunnen verantwoorden in het geval Zilveren Kruis een steekproef uitvoert.
Hoe doe ik mee met intervisie? En hoe vaak is dat?
We hebben de wijkgroepcoördinatoren gevraagd ruimte in te plannen voor intervisiemomenten specifiek voor MTVP. In de leidraad staat niks over een minimum aantal keer of andere voorwaarden voor intervisie. De afspraak is dat we bestaande intervisiestructuren (de wijkgroepbijeenkomsten) kunnen gebruiken. Als MTVP op de agenda komt bij de wijkgroepen dan voldoe je aan de voorwaarden van intervisie. Er hoeven geen extra wijkgroepbijeenkomsten gepland te worden.
Deelname en instroomprocedure
Deelname aan MTVP is geen verplichting. Je kiest er als praktijk zelf voor.
Kan ik nog starten met MTVP?
Bijna alle huisartsenpraktijken zijn inmiddels aan de slag met MTVP. Praktijken die nog niet zijn begonnen met MTVP kunnen dat, aan de hand van de leidraad, alsnog doen.
Ik wil deelnemen aan MTVP. Hoe meld ik me aan?
Mail ons via mtvp@rohamsterdam.nl. Wij kunnen je verder helpen.
Interventies
Uit welke interventies kan ik kiezen?
Je kunt kiezen uit alle interventies in de leidraad. De ROHA biedt ondersteuning bij een aantal interventies. Je bent uiteraard niet verplicht om hiervoor te kiezen.
Zijn er verplichte interventies?
Het is verplicht om binnen het kernelement Samenwerken de interventies ‘Samenwerking met buurtteam’ en ‘Welzijn op Recept’ op te pakken.
Mag ik meerdere interventies per onderdeel kiezen?
Ja, dat mag. Je bent verplicht je te houden aan het minimum aantal interventies per onderdeel. Je vindt de minimum aantallen bij Definitie en hoofdpunten, en in de leidraad.
Wat als ik (recent) één of meerdere interventies al heb uitgevoerd?
Je moet een verplicht aantal interventies per jaar uitvoeren (zie leidraad). Dit geldt ook als je het minimum aantal interventies in eerdere jaren al hebt uitgevoerd. Je kunt er dan bijvoorbeeld voor kiezen om je kennis weer op te frissen.
Bij welke interventies biedt de ROHA ondersteuning?
MTVP en de wijkgroep
Waarom een wijkgerichte aanpak?
We adviseren je om in wijkverband te kiezen voor interventies. Dat heeft drie redenen:
- Uit evaluatiegesprekken met praktijken is naar voren gekomen dat ze graag meer willen samenwerken met collega’s in de wijk.
- Een belangrijk onderdeel van MTVP is intensieve samenwerking met het sociaal domein.
- Volgens het regioplan is het verplicht om te kiezen voor de interventies ‘Welzijn op Recept’ en ‘Samenwerking met het buurtteam’.
MTVP biedt je de kans om samenwerking in de wijk te versterken.
Wat als ik (nog) niet in een wijkgroep zit?
Dan is dit een mooie kans om je er wel bij aan te sluiten! Kijk voor meer informatie bij huisartsenwijkgroepen.
Overige vragen
Mijn praktijk doet al mee aan Krachtige Basiszorg. Wat nu?
Omdat het programma van MTVP dezelfde onderdelen bevat als het programma van Krachtige Basiszorg, ben je niet verplicht extra interventies voor MTVP uit te voeren. De ROHA heeft een ondersteuningsaanbod ontwikkeld voor praktijken die deelnemen aan MTVP. Mocht jouw praktijk interesse hebben in deelname aan één of meerdere van deze vormen van ondersteuning, mag dit uiteraard wel.
Vergoeding en declareren
Sinds 2023 wordt MTVP bekostigd vanuit de S3-gelden. Op verzoek van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in juni 2023 een advies uitgebracht over hoe de bekostiging van MTVP maximaal gefaciliteerd kan worden. In december 2023 heeft de NZa de conclusie getrokken dat een integrale prestatie in de Basisvoorziening huisartsenzorg (segment 1 (S1)) – als uitwerking van de in het advies gedeelde denkrichting “prestatie in de vorm van de opslag poh-ggz” – haalbaar en wenselijk is voor huisartsenpraktijken. In januari 2024 heeft de NZa de partijen medegedeeld dat zij deze lijn blijven volgen en een integrale S1-prestatie voor individuele huisartsenpraktijken in de regelgeving mogelijk maken per 1 januari 2025.
Staat jouw vraag er niet bij?
Misschien kun je deze vinden op de website van het LHV.
Heb je nu al een (dringende) vraag? Mail deze dan naar mtvp@rohamsterdam.nl.