Interventie: aan de slag met LEAN

LEAN, dat klinkt natuurlijk een beetje als zo’n hip managementwoord. Maar we zouden deze interventie niet aanbieden als we niet zeker wisten dat het jou en de processen binnen de praktijk écht kan helpen. Door te werken volgens de LEAN methode verbeter je de processen binnen je praktijk, verlaag je je administratielast en houd je meer tijd over voor de patiënt. LEAN is meer dan alleen een gereedschapskist met tools die je kan inzetten; als je het écht goed doet, wordt het je bedrijfscultuur.

“Het volgen van de cursus Werkplekmanagement was voor ons een echte eyeopener!”

Verschillende praktijken zijn het afgelopen jaar aan de slag gegaan met LEAN werken door een basiscursus of verdiepende cursus te volgen, en sommige hebben het geleerde al in de praktijk kunnen brengen. Met resultaat!

Aan de slag met LEAN is onderdeel van kernelement 1: anders werken in de praktijk. Wil je ook efficiënter werken en de processen in je praktijk verbeteren? Neem contact met ons op via mtvp@rohamsterdam.nl.

“We zijn heel gemotiveerd er wat mee te gaan doen”

“Onze medewerkers vonden de LEAN basistraining ontzettend leuk. Ze hebben ingezien dat de praktijkvoering nog LEAN'er (efficiënter) kan. We zijn heel gemotiveerd om er ook echt wat mee te gaan doen. We hebben al een LEAN coach, die ons verder gaat begeleiden in dit proces.”

Bouchra Essarsi van praktijk Tuindorp Nieuwendam

“Super verhelderend”

“Het is super verhelderend om te kijken naar allerlei aspecten die met het gebruik van een werkplek te maken hebben en wat je daarin kan verbeteren. We hebben voor bepaalde ruimtes een plan van aanpak gemaakt om deze volgens de LEAN methode te optimaliseren, om zo beter ons werk te kunnen doen.”

Mauke Pool van praktijk Jan Toorop en Slotervaart

“We plukken nog steeds de vruchten van de cursus Werkplekmanagement”

“Het volgen van de cursus Werkplekmanagement was voor ons een echte eyeopener! De cursus maakt je met kleine voorbeelden bewust hoe je in een team efficiënter kan werken en vooral waar het mis kan gaan. Je gaat bijvoorbeeld aan de slag met de werkplekken en de voorraad; hoe staat voorraad in de kast, waar staat de kast hoe en hoe houden we de voorraad bij? Hierover krijg je veel tips en tricks. En daar plukken we nog steeds de vruchten van! We herkennen sneller een ‘probleem’ waardoor we ook sneller het probleem kunnen aanpakken. We hebben vooral geleerd dat we door de waan van de dag veel ‘problemen’ laten liggen.”

Sophie van Willigen van praktijk Westlandgracht

“We hebben de hele voorraad op z'n kop gezet en vernieuwd”

“Ik heb na de LEAN basistraining voor de cursus LEAN Coach gekozen. Hierna hebben we veel veranderingen doorgevoerd in de praktijk; we hebben de hele voorraad op z’n kop gezet en vernieuwd. Ook hebben we het proces rondom bestellingen makkelijker gemaakt. Een heel waardevol leerpunt zat in het feit dat we voorheen veel werkten met protocollen voor de accreditatie. Dit is echter heel veel tekst en er is geen tijd om dat door te lezen. We werken nu met plaatjes, dit zorgt voor veel meer overzicht. Het fijne aan de cursus vind ik dat je het makkelijk kan aanpassen aan jouw praktijk, ook voor mij als kleinere praktijk was het erg nuttig. Het is vooral heel goed dat je samen met andere praktijken opnieuw kijkt naar wat LEAN werken in de praktijk betekent. Je kijkt alleen maar naar wat je écht nodig hebt. De LEAN Coach cursus had een leuke groep en een heel fijne docent. Er worden veel goede voorbeelden gegeven en daar wordt actief over nagedacht tijdens de training.”

Marga Zwaan, huisarts bij huisartsenpraktijk Zwaan