GLI

Specifiek programma

Patiënten die aan leefstijl willen werken, kunnen baat hebben bij de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). De GLI is specifiek gericht op gezond eten, bewegen en gedragsverandering. De GLI is bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas die gemotiveerd zijn om langere tijd aan leefstijl te werken.

De criteria voor het GLI-programma zijn specifiek en vrij smal. Veel patiënten kun je daardoor beter helpen vanuit een ander ondersteuningsaanbod op het gebied van leefstijl, bijvoorbeeld via een Buurtteam, het beweegaanbod van de gemeente of Welzijn op Recept. Dat geldt bijvoorbeeld voor patiënten die alleen behoefte hebben aan meer bewegen, maar niet aan educatie.

Doel en opzet

Het doel van GLI is om de leefstijl van een patiënt duurzaam te verbeteren. Een patiënt wordt twee jaar begeleid door een leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. De begeleiding in het eerste jaar is gericht op gedragsverandering. Het tweede jaar is bedoeld om te zorgen dat de patiënt het nieuwe gedrag volhoudt.

Er zijn zes verschillende GLI-programma’s voor verschillende typen patiënten. De programma’s bevatten altijd een individueel onderdeel en een groepsonderdeel. Het uitgangspunt van alle GLI-programma’s is persoonsgericht werken. GLI wordt door alle verzekeraars vergoed en is uitgesloten van eigen risico.

Meer informatie

Op de site van de AHa vind je alle informatie over de GLI. Ook vind je een overzicht met GLI-aanbieders in de regio Amsterdam waarnaar je patiënten kunt verwijzen. Als huisartsenpraktijk kun je je zelf ook aanmelden als GLI-aanbieder.