Leefstijl

Leefstijl in de chronische zorgprogramma’s

Leefstijl is belangrijk voor gezondheid, welzijn en kwaliteit van leven. Persoonsgericht kijken naar leefstijlfactoren is daarom onderdeel van alle chronische zorgprogramma’s. Praktijken in deze zorgprogramma’s bieden bijvoorbeeld allemaal een programma voor stoppen met roken aan.

De protocollen in de zorgprogramma’s zijn gericht op één specifieke aandoening, zoals COPD of diabetes mellitus. Het is verstandig om daarnaast altijd breed te kijken naar leefstijlfactoren, zoals slaap, stress, schulden, bewegen, eenzaamheid, psychische factoren en voeding. Hiervoor kun je bijvoorbeeld het leefstijlroer of de leefstijlcheck gebruiken.

Ondersteuning leefstijl MTVP

In het kader van Meer Tijd Voor de Patiënt (MTVP) kun je mogelijk financiële ondersteuning ontvangen om samen te werken met Welzijn op Recept of een Buurtteam. Op die manier kun je vanuit een netwerk ondersteuning bieden op het gebied van leefstijl aan kwetsbare patiënten.

GLI

Patiënten die aan leefstijl willen werken, kunnen ook baat hebben bij de gecombineerde leefstijlinterventie (GLI). De GLI is specifiek gericht op gezond eten, bewegen en gedragsverandering. De GLI is bedoeld voor mensen met overgewicht of obesitas die gemotiveerd zijn om langere tijd aan leefstijl te werken.