Kathelijne Dik

“Het huisartsenvak is een individualistisch vak, maar zodra de sociale cohesie onder huisartsen toeneemt, zullen we veel sterker staan.”

“Ik ben sinds 2017 huisarts en werk nu als huisarts bij UvA Huisartsen. Voordat ik aan de studie Geneeskunde begon, was ik vier keer uitgeloot, studeerde ik Gezondheidswetenschappen en werkte ik een aantal jaar als projectcoördinator/-manager voor verschillende ontwikkelings-/humanitaire organisaties in Zambia en India. Daarna ben ik alsnog aan Geneeskunde begonnen omdat ik voelde dat het vak me bleef trekken in de wetenschap dat ik altijd uitgedaagd zal blijven worden om verder te leren. Wat ik fantastisch vind aan ons vak is dat ik als huisarts bij alle aspecten van het leven van patiënten betrokken ben, van geboorte tot dood. Als studentenhuisarts ben ik bovendien bovengemiddeld vaak betrokken bij die kwetsbare fase tussen jeugd en volwassenheid waar studenten doorheen gaan. Sinds ik deze doelgroep beter heb leren kennen, zijn de vakgebieden gynaecologie, seksuele gezondheid en psychiatrie me nader aan het hart gaan liggen.”

Verrijkend en leerzaam

“Ik koos voor een rol in het bestuur van de ROHA omdat ik het uitdagend vind om me, naast het patiëntencontact, te verdiepen in de kwaliteit en organisatie van de zorg. Hoe kunnen we met elkaar de zorg zo efficiënt mogelijk inrichten en toch hoogwaardige zorg blijven leveren? Ik ervaar het als verrijkend en leerzaam om bestuurslid te zijn, ik krijg steeds meer inzicht hoe we als ROHA-bestuur de processen op wijk- en stedelijk niveau kunnen beïnvloeden en vormgeven, zodat we uiteindelijk verbeteringen in de spreekkamer gaan doorvoeren.” 

Samen sterker

“Ik wil mijn tijd bij het bestuur gebruiken om de leden van de ROHA een positieve indruk van onze coöperatie te geven en te enthousiasmeren om input te leveren op plannen en beslissingen, die van invloed zijn op ons werk en werkplezier. Dat de ROHA niet alleen geassocieerd wordt met verplichtingen, maar ook met kansen, vernieuwing, versterking en steun in moeilijke tijden. Het huisartsenvak is een individualistisch vak, maar zodra de sociale cohesie onder huisartsen toeneemt, zullen we veel sterker staan. Zodat we gezamenlijk op een onconventionele en charmante manier het belang van de huisarts in Amsterdam op de kaart kunnen zetten.”