Terugblik ROHA Conferentie 2024
Van stormen naar stromen in de appelboomgaard
Terugblik ROHA Conferentie 2024
Van stormen naar stromen in de appelboomgaard
Donderdag 20 en vrijdag 21 juni vond de ROHA Conferentie 2024 plaats in het mooie Ilpendam. Twee dagen vol ontmoeting, verbinding, plezier, frisse wind, volle zon, goed eten en bovenal; inspiratie.
Beide dagen werden geopend door ROHA-directeuren Lonneke Reuser en Susan Wiegman. Susan nam de deelnemers mee in de grote uitdagingen binnen het huisartsenvak: de stormen die op ons afkomen of waar we al middenin zitten. En ze lichtte het thema van de conferentie toe: laten we gaan onderzoeken, elkaar helpen en inspireren, om te leren wat we kunnen doen om vanuit die stormen weer te gaan stromen. "Want dat kan écht", zo zei Susan, "als we ervoor open staan om anders te denken, anders te organiseren en anders te doen."
“… het gaat over veranderingen. Veranderingen die nodig zijn om de stormen binnen de huisartsenzorg het hoofd te kunnen bieden. Om weer “in de flow” te komen, om ruimte te creëren voor de patiënt maar óók voor jezelf en voor je team. Om de huisartsenzorg toekomstbestendig te maken. Om plezier te houden of weer te krijgen in je vak.”
- Lonneke Reuser
Een kleine greep uit de ideeën, tips en kansen die tijdens de conferentie zijn besproken:
www.healthemove.org, een PGO dat gebruikt kan worden door ongedocumenteerden, om zo hun (gezondheids)gegevens op één plek veilig te bewaren en toegankelijk te houden. Zie ook de presentatie die Steven van de Vijver hierover heeft gehouden. Een overzicht van best practices op het gebied van digitalisering in de huisartsenpraktijk, op de conferentie gepresenteerd door de CMIO van de Amsterdamse Huisartsenalliantie, Jonathan Bouman. Een lijst van handige tools en websites om zelfmanagement te organiseren en stimuleren.
Dagvoorzitter
Dagvoorzitter Michiel Peereboom - zijn achternaam sluit perfect aan bij de locatie – begeleidde de conferentie op een geestige, aanstekelijke manier. Hij dook in de websites van de ROHA en de praktijken, en vond daar van alles van. Ongetwijfeld reden voor sommige aanwezigen om hun eigen website nog eens even goed onder de loep te nemen!
Keynote
Keynote spreker Anoeska Mosterdijk (directeur van InEen) nam de deelnemers mee in de visie op de eerstelijnszorg die begin dit jaar is vastgesteld. Een visie over toekomstbestendige eerstelijnszorg op maat, waar samenwerking in de wijk, in de regio en landelijk centraal staan.
HIS/KIS-proeverij
Op beide dagen was HealthConnected aanwezig om iedereen te laten proeven van hun HIS en KIS. Ook was er op dag 2 een stroomversneller waarin Evelien Vos (ROHA) en Paul Witteman (HealthConnected) uitleg gaven over de mogelijkheden om inzicht in de populatie te krijgen via het KIS van HealthConnected.
Workshops & Stroomversnellers
Tijdens de inhoudelijke workshops stonden op beide dagen uiteenlopende onderwerpen centraal: van visievorming tot ouderenzorg, van teamorganisatie tot de natuur onder je voeten. Op dag 2 werd met de zogenaamde stroomversnellers (kortdurende inspiratiesessies) een aantal ontwikkelingen, plannen en projecten nader toegelicht.
Een kleine selectie van de sessies:
(voor álle presentaties en andere documentatie, klik hier)
Workshop
Regie in je team: hoe vergroot je het zelforganiserend vermogen van je praktijkteam?
Huisarts (en de nieuwe voorzitter van het ROHA-bestuur) Barth Kappeyne van de Coppello putte uit eigen ervaring bij deze workshop. Hij wilde dat zijn team zich meer betrokken ging voelen bij de werkprocessen in de praktijk. Maar hoe realiseer je dat? wat moet je daar dan voor doen en laten? Barth presenteerde welke lessen hij heeft geleerd en wat het resultaat is geweest van de inspanningen.
Workshop
Samen naar hetzelfde kijken, steeds meer en andere dingen zien (Visual Thinking Strategies)
Huisarts, docent, opleider en auteur Joost Leferink nam zijn toehoorders mee in het proces van visievorming. Wat is het belang van het maken van een goede visie? Hoe doe je dat? En wat is nou eigenlijk het verschil tussen een missie en een visie? De methode Visual Thinking Strategies is in te zetten om in de eigen praktijk betere gesprekken voeren over (onderdelen van) de gemeenschappelijke visie.
Workshop
Waar het hart vol van is, stroomt de mond van over: wat levert netwerksamenwerking rondom ouderenzorg mij op?
Martin Kuper (ROHA) en Mathilde Dijk (Elaa) deelden hun ervaringen met domeinoverstijgende samenwerking op het gebied van ouderenzorg. Wat gebeurt er “in de stad” en “in de wijk”? Welke spelers zijn er? En hoe zet je nou eigenlijk een netwerk op om de zorg voor (kwetsbare) ouderen op een goede manier samen te brengen? Over dit thema verzorgde Martin ook nog een stroomversneller op dag 2. De deelnemers gingen naar huis met een handige handout vol tips en geleerde lessen op het gebied van netwerkvorming.
Stroomversneller
Digitale zorg voor iedereen – een wijkaanpak
Anke van Dam (Pharos) en Kim de Crom (ROHA) presenteerden in deze interactieve stroomversneller het project “Lokale samenwerking voor ondersteuning bij digitale zorg”. Dit project werkt aan een wijkaanpak van ondersteuningsmogelijkheden bij digitale zorg. Anke en Kim deelden de de inzichten die tot nu toe zijn opgedaan en over (de prioritering van) oplossingsmogelijkheden voor digitale zorg voor iedereen.
Workshop
Nature workshop on transition: from Darwin’s plough tot the taste of summer
De minisafari’s met natuurgids Kristian de la Riva konden rekenen op veel animo. Tijdens deze workshop gingen de deelnemers letterlijk met de voeten in de klei. Op blote voeten werd de bodem in de boomgaard verkend: van micro-organismen tot wormpjes en de rol die zij spelen in de kringloop van de natuur.
“Een verademing in vergelijking met conferenties met ellenlange niet-interactieve sessies, de hele dag zitten, binnen etc…”
- Feedback van een deelnemer
Workshop
Positieve Gezondheid: een ander perspectief
Brigiet Brink en Leontien Hommels rijkten kennis en instrumenten aan over positieve gezondheid, vanuit het perspectief van de patiënt. Vragen als: “welke stappen kan jij als professional doorlopen om daadwerkelijk vanuit Positieve Gezondheid te werken?” en “wat levert het de patiënt op?” passeerden de revue.
Stroomversneller
De Amsterdamse Maatwerkmethode
Natalie Fonteni Arduin presenteerde een stroomversneller over "de Amsterdamse Maatwerk Methode" (AMM). Zij gaf een heldere uitleg over deze innovatieve werkwijze, die wordt omschreven als: …een soort paraplu voor de hele stad (zorg- en dienstverlening én gemeente) die richting geeft aan de verandering die we willen maken in de stad. We starten bij het perspectief van de Amsterdammer en ondersteunen (waar nodig) bij het vinden van oplossingen.
Verassend einde van de conferentie
Lonneke Reuser en Susan Wiegman sloten vrijdag aan het eind van de middag de conferentie af, waarna illusionist Victor Mids de deelnemers op spectaculaire wijze meenam in een wereld waarin niets is wat het lijkt…
ALV
De avond van dag 1 stond in het teken van de ALV. In een interactieve sessie is waardevolle feedback opgehaald voor het ledenreglement. Vervolgens hebben de aanwezige leden unaniem ingestemd met de benoeming van Barth Kappeyne van de Coppello als nieuwe bestuursvoorzitter.
Uiteraard was er uitgebreid aandacht voor het vertrek van Marije Holtrop, die na 8 jaar afscheid nam van het bestuur.Barth presenteerde in zijn “maiden speech” als voorzitter drie punten die voor het bestuur centraal staan de komende jaren:
Meer levendige uitwisseling tussen het bestuur en de leden; Benutten van verborgen talenten binnen het collectief; Verhogen van de veerkracht door samenwerking in de wijken en in de stad.
Bedankt Marije voor je tomeloze inzet!
Keynote
Om het afscheid van Marije te markeren was Pieter Barnhoorn uitgenodigd om de ALV af te sluiten met een vermakelijke, soms prikkelende, keynote over zingeving in de zorg. Hij gaf stof tot nadenken, en liet de toehoorders en passant ook nog even kennismaken met een prachtige uitvoering van de Prelude in E Minor van Johann Sebastian Bach.
- Beluister hier genoemd stuk van Johann Sebastian Bach
Bedankt voor jullie feedback!
De reacties op de conferentie zijn zeer positief, de conferentie wordt gemiddeld gewaardeerd met een 8! Een prachtig cijfer waar we trots op zijn. Een greep uit de feedback:
“Lid zijn en dus betrokken zijn, en als beginnend praktijkhouder geïnformeerd worden over al wat speelt. Ik vond het inspirerend, inhoudelijk belangrijk en een mooie netwerkdag.”
“Elk jaar is dit een inspirerende dag waarbij ik collega's spreek en aan de hand van de sprekers over nieuwe ontwikkelingen leer of kritisch naar mijn eigen handelen/praktijk kijk. Verder is dit ook het moment om werknemers van ROHA te ontmoeten.”
Natuurlijk is er altijd ruimte voor verbetering. Alle suggesties en ideeën nemen we mee naar de volgende conferentie!
ColofonProjectleiding/ Opdrachtgever: Lonneke ReuserRedactie: Esther de Wilde, Machteld van der MeerEindredactie: Bart van der Schoor, Lonneke Reuser, Machteld van der MeerFotografie: Esther van PuttenBeeldredactie: Bart van der Schoor, Esther de Wilde, Machteld van der MeerVormgeving en techniek: Bart van der Schoor