Zondag begint de ramadan

7 maart 2024

Van zondag 10 maart tot en met maandag 8 april is het ramadan, de vastenmaand voor moslims. Het aangepast eetpatroon dat dit oplevert, kan gevolgen hebben voor gezondheid en medicijngebruik, en is met name uitdagend voor diabetespatiënten.

Voor mensen die meedoen aan de ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en soms de lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen, is de kans groot dat ze ontregeld raken.

NDF ramadan-toolbox en documenten

Als huisarts of POH kun je vaak voorkomen dat diabetespatiënten die willen vasten problemen krijgen. Hiervoor is een aanpak op maat nodig.

De Nederlandse Diabetes Federatie heeft een ramadan-toolbox die het gesprek over diabetes en ramadan ondersteunt. In de toolbox vind je spreekkamertools, voorlichtingsmateriaal in verschillende talen, medicatieschema’s, voedingsadviezen en online scholing.

Verder biedt de ROHA diverse documenten aan die je kunnen helpen:

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op met zorgcoördinator DM Melanie Uytendaal of diabetesverpleegkundige Sandra van Strijp:


Toolbox diabetes en ramadan beschikbaar

Vasten tijdens de ramadan is uitdagend voor diabetespatiënten. De Nederlandse Diabetes…

Uitwisselen kennis en ervaringen praktijkmanagers

Sinds januari 2021 komt een groep praktijkmanagers van de ROHA regelmatig samen om kennis…

Lekkerinjevel.Amsterdam en positieve gezondheid

Lekkerinjevel.Amsterdam is een veelzijdig gezondheidsplatform met een verzameling van…

Meer nieuws