Wat zijn informatieveiligheidsincidenten en hoe gebruik je wachtwoorden veilig?

16 januari 2025

Soms kan er iets gebeuren wat de veiligheid van de informatie of gegevens waarmee je werkt, in gevaar brengt. Dan spreken we van een informatieveiligheidsincident. Onder andere het veilig gebruik van wachtwoorden verkleint de kans op zo’n incident. 

Gestolen, bekeken of beschadigd

Een informatieveiligheidsincident is een gebeurtenis waarbij gegevens die beschermd moeten zijn, worden bekeken, gestolen of beschadigd door mensen die daar geen recht op hebben. Dit kan per ongeluk zijn, bijvoorbeeld wanneer je patiëntengegevens mailt naar de verkeerde persoon. Of wanneer je op een link in een nep e-mail klikt, die schadelijke software installeert en data steelt.

Wat zijn nog meer informatieveiligheidsincidenten in de huisartsenpraktijk? En wat moet je doen als zoiets plaatsvindt? Dat zie je in onderstaande video. Zorg dat zoveel mogelijk collega’s hem bekijken!

Veilig gebruik wachtwoorden

Een manier om een informatieveiligheidsincident te voorkomen, is veilig omgaan met je wachtwoorden. Het is misschien een open deur maar het gebeurt nog heel vaak: mensen die als wachtwoord Welkom123 of Hallo123 gebruiken. Maar ook wachtwoorden zoals je geboortedatum zijn makkelijk te kraken.

Sterke wachtwoorden

Maak het criminelen daarom niet makkelijk je wachtwoord te raden. Wist je dat het slechts 8 uur kost om een wachtwoord van 8 karakters, bestaande uit allerlei soorten tekens, letters en cijfers, te raden via brute force (een aanval waarbij een computer alle mogelijke wachtwoorden probeert).

Gebruik dus altijd een sterk wachtwoord!  Dus geen ‘Welkom123’, je geboortedatum of de stad waarin je woont. Maar maak een wachtwoord met minimaal 8 tekens, met een mix van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale tekens.

Schrijf wachtwoorden ook nooit op. Gebruik liever een wachtwoordmanager-app om ze veilig op te slaan. Voor individueel gebruik adviseren we Bitwarden.nl of Proton.me (gratis). Voor zakelijk gebruik, dus voor de gehele praktijk, zijn deze niet gratis. We adviseren dan om in overleg met de systeembeheerder een wachtwoordmanager aan te schaffen. Ook biedt je browser vaak de mogelijkheid om wachtwoorden op te slaan, maar deze is minder veilig en het is ook lastig wanneer je overstapt naar een andere browser.

Gepubliceerd op: 19 maart 2025
Wil je met jouw praktijk ook aan de NEN 7510 norm voldoen, maar neem je nog niet deel aan ons Information Security Management Systeem? Meld je dan aan bij onze security officer!
Meer nieuws