Wat je kunt leren van de Stedelijke monitoring Beter Oud in Amsterdam 2022

3 mei 2023

De resultaten van de jaarlijkse monitoring van het programma Beter Oud in Amsterdam (BOA) zijn bekend. De conclusie? Er gaat al veel goed. Zo geven ouderen hun laatste contact met een praktijkondersteuner-Ouderen (POH-O) gemiddeld een 8,6. En beoordelen POH-O’s hun samenwerking met huisartsen gemiddeld met een 8,4. Er zijn ook knelpunten en verbeterpunten gesignaleerd.

In 2022 vond voor het derde jaar op rij de stedelijke monitoring BOA plaats. Het doel daarvan is een beeld krijgen van het bereik en de resultaten op stedelijk niveau.

Bekijk het rapport van de stedelijke monitoring

Wie deden mee aan het onderzoek?

55 POH-O’s vulden dit jaar de vragenlijst in. Verder hebben de onderzoekers verschillende zorgverleners buiten de huisartsenpraktijk bevraagd. Denk aan casemanagers dementie, specialisten ouderengeneeskunde, welzijnscoaches, apothekers, wijkverpleegkundigen en buurtteammedewerkers. Tot slot deden 60 ouderen en mantelzorgers mee aan een enquête.

Positieve uitkomsten

De resultaten van de monitoring vielen niet tegen. Zo geven ouderen hun laatste contact met een praktijkondersteuner-Ouderen (POH-O) gemiddeld een 8,6. En beoordelen POH-O’s hun samenwerking met huisartsen gemiddeld met een 8,4.

Ouderen en mantelzorgers vertrouwen de POH-O en geloven in zijn of haar deskundigheid. Verder vinden zij dat de POH-O zorgt voor continuïteit, zeker in een praktijk met veel waarnemende huisartsen.

Ook zorgverleners buiten de praktijk die samenwerken met een POH-O zijn overwegend positief. Bijvoorbeeld over de expertise en het probleemoplossend vermogen van de POH-O’s. En over hoe goed zij hun patiënten kennen. De korte lijnen worden ook gewaardeerd.


Buurtteams Amsterdam

Per 1 april 2021 zijn er op verschillende plekken in Amsterdam buurtteams die de toegang…

Stedelijke update ouderenzorg #27

In de 27e editie van de nieuwsbrief "Stedelijke Update Ouderenzorg" voor POH-Ouderen in…

Meer nieuws