Toolbox diabetes en ramadan beschikbaar

14 december 2022

Vasten tijdens de ramadan is uitdagend voor diabetespatiënten. De Nederlandse Diabetes Federatie (NDF) raadt aan om tijdig met patiënten in gesprek te gaan over dit onderwerp. Een speciale ramadan-toolbox kan je hierbij ondersteunen.

Ramadan uitdagend voor diabetespatiënten

Voor mensen die meedoen aan de ramadan verandert er veel: het dagritme, het aantal maaltijden, de hoeveelheid calorieën en koolhydraten en soms de lichamelijke activiteit. Als mensen met diabetes geen rekening houden met deze veranderingen, is de kans groot dat ze ontregeld raken.

Start binnenkort al met gesprekken

Als huisarts of POH kun je vaak voorkomen dat diabetespatiënten die willen vasten problemen krijgen. Hiervoor is een aanpak op maat nodig. De NDF adviseert om binnenkort al te beginnen met gesprekken over zo’n aanpak. Het advies is om drie maanden voor de ramadan met mensen met diabetes in gesprek te gaan. De ramadan begint in 2023 op 22 maart.

NDF ramadan-toolbox ondersteunt het gesprek

De NDF heeft een ramadan-toolbox die het gesprek over diabetes en ramadan ondersteunt. De editie van 2023 staat nu online. In de toolbox vind je spreekkamertools, voorlichtingsmateriaal in verschillende talen, medicatieschema’s, voedingsadviezen en online scholing.


Uitwisselen kennis en ervaringen praktijkmanagers

Sinds januari 2021 komt een groep praktijkmanagers van de ROHA regelmatig samen om kennis…

Lekkerinjevel.Amsterdam en positieve gezondheid

Lekkerinjevel.Amsterdam is een veelzijdig gezondheidsplatform met een verzameling van…

Update vergoeding medicatie Saxenda en Mysimba bij obesitas

Vanaf 1 april wordt het medicijn Saxenda vergoed vanuit het basispakket bij patiënten met…

Meer nieuws