Terugblik op de ROHA Netwerkdag 2023: ‘Oog voor morgen’

1 november 2023

Op woensdag 11 oktober 2023 vond de ROHA Netwerkdag plaats, met als thema ‘Oog voor morgen’. Het evenement, gericht op iedere (zorg)professional die zich bezighoudt met leefstijl, trok ruim 180 bezoekers: onder andere POH’s, diëtisten, doktersassistentes, GLI coaches, welzijnswerkers, fysiotherapeuten en huisartsen. In het prachtige EYE Filmmuseum kregen zij een diversiteit aan workshops en key note speakers voorgeschoteld.

Samen bereiken we meer

Dagvoorzitter Catharina Haverkamp opende de dag op haar karakteristieke, nuchtere wijze. Terwijl de laatste deelnemers nog binnendruppelden heette Susan Wiegman, sinds 1 oktober medisch directeur bij de ROHA, iedereen welkom. In haar verhaal stipte zij nog eens aan dat leefstijlaanpak actueel, broodnodig, zinvol en tegelijkertijd ook ontzettend moeilijk is. Alleen door samen te werken kunnen goede resultaten worden geboekt. Deze realistische kijk op het thema gaf een mooi uitgangspunt voor Mia Wessels, die met haar persoonlijke en bevlogen verhaal een lans brak voor een meer integrale aanpak: ook minder reguliere interventies kunnen de gezondheid van mensen ten goede komen.

Leefstijlverdieping tijdens workshops

Na de koffiepauze werden de deelnemers dieper in het thema gezogen tijden het workshopprogramma. Met onderwerpen als “de invloed van medicijngebruik op gewicht” en “hoe hou je digitale ontwikkelingen laagdrempelig voor iedereen”, koudetherapie, slaapinterventies, “ondervoeding bij ouderen”, werd de volle breedte van leefstijl goed zichtbaar. Voor sommigen zelfs vóelbaar: een aantal dappere deelnemers nam plaats in een ijsbad en het was mogelijk om even heerlijk te ontspannen met een stoelyoga-sessie. Van een aantal workshops zijn de presentaties beschikbaar.

Wandelen en netwerken

Tijdens de pauzes, waarin genoten werd van lekkere versnaperingen en een goed verzorgde lunch, gonsde het in de foyer van het Filmmuseum. Er werd uiteraard volop genetwerkt, onder andere op de informatiemarkt waar diverse partijen hun diensten en activiteiten presenteerden. Maar ook tijdens de netwerkwandeling kon, in de frisse wind die over het IJ waaide, kennis worden gemaakt.

Verbinden, ontdekken en delen

De dag werd afgesloten met een plenaire sessie, waarin Mouna Laroussi met haar karakter Fatima op vermakelijke wijze het leefstijlroer onder de loep nam. Tot slot nodigde Catharina 5 deelnemers uit om hun mening over de dag met het publiek te delen. Er was duidelijk overeenstemming: de aangeboden mix van ontmoeting, inhoud en ontspanning was een schot in de roos: “door elkaar te kennen wordt het netwerk sterker en door ervaringen te delen worden we professioneler”.


De ROHA zoekt een nieuw bestuurslid

Binnen het bestuur van de ROHA is een plek vrij voor een nieuw bestuurslid. Heb je frisse…

Meer nieuws