Meer ervaring opdoen met longzorg? Loop eens mee met longverpleegkundige Lieke!

19 juni 2024

Lieke Spiegelenburg is sinds 2007 longverpleegkundige en werkt sinds 2017 in het BovenIJ ziekenhuis. Ook maakt ze sinds kort deel uit van het expertteam voor het zorgprogramma Astma/COPD. Elke POH of huisarts die meer wil weten over de (samenwerking binnen) zorg voor longpatiënten, nodigt ze graag uit om eens met haar mee te lopen.

“Wat ik zo boeiend vind aan de longgeneeskunde is dat het chronische en acute zorg met elkaar combineert. Een longziekte heeft invloed op alle aspecten van het leven, en dus op de mens zelf. Het heeft heel veel facetten waarin je kan leren.”

Spreekuur

“Als longverpleegkundige draai ik spreekuur en zie ik patiënten die in het diagnosetraject zitten of die al gediagnosticeerd zijn met een longziekte. Daarnaast begeleid ik patiënten die in een stoppen met roken traject zitten en mensen die zijn opgenomen in het ziekenhuis. E-health is ook een belangrijk onderdeel van mijn werk; met LUSCII monitor en ondersteun ik patiënten op afstand.”

Expertteam

“In het expertteam Astma/COPD kijken we hoe we de longzorg transmuraal kunnen verbeteren. Het gaat om de zorg zelf, maar ook om het verbeteren van de communicatie met de praktijken. We zien meer en meer dat de aandacht niet alleen meer ligt op de medicatie, maar ook op begeleiding, angst wegnemen, palliatieve zorg en het algehele welzijn van de patiënt.”

Meelopen

“Ik heb een duo-baan met mijn collega Marije Meijerink. Zij draait ook spreekuur specifiek voor de longrevalidatie. We vinden het altijd heel leuk en nuttig als iemand uit de eerste lijn met ons wil meekijken. De longziekten zijn bij POH’s toch soms een beetje het ondergeschoven kindje. Wij kunnen niet alleen laten zien hoe complex dit deelgebied is, maar ook wat er allemaal mogelijk is, welke antwoorden er zijn en waar men terecht kan. Andersom halen wij tijdens zo’n meeloopochtend of –middag ook informatie bij de eerste lijn op, wat heel waardevol is. Zo leren we van elkaar!”

Wil jij graag een keer meelopen met Lieke (of Marije als het gaat om longrevalidatie)? Of wil je gewoon eens sparren over iets waar je tegenaan loopt? Mail haar dan gerust op longverpleegkundige@bovenij.nl


Loop een dagje mee met een ervaren longverpleegkundige

Dawn Alberts, een ervaren longverpleegkundige op het gebied van astma en COPD, bij het…

Wil jij je ervaring op longgebied verbeteren? Loop een dagje mee met Dawn!

Bij de ROHA vinden we een laagdrempelige samenwerking tussen de eerste- en tweede lijn…

Help mee om cBoards te verbeteren!

Werkt jouw praktijk met cBoards, zie je ruimte voor verbeteringen in de applicatie en wil…

Meer nieuws