Loop een dagje mee met een ervaren longverpleegkundige

1 november 2023

Dawn Alberts, een ervaren longverpleegkundige op het gebied van astma en COPD bij het OLVG, nodigt POH’s van harte uit om een dag(deel) met haar mee te lopen. Een mooie kans om je kennis en vaardigheden te vergroten, je vragen te stellen over de longzorg in de tweede lijn en om eens achter de schermen bij het OLVG mee te kijken. Hoe ziet zo’n meeloopdag eruit? Dawn vertelt:

‘Als longverpleegkundige draai ik dagelijks een spreekuur, waarin ik zowel fysieke als telefonische consulten doe. Ik voer begeleidende gesprekken met patiënten en geef inhalatie-instructie en begeleiding bij stoppen met roken. Ook geef ik uitleg over zuurstof en verneveling (dit regel ik ook) en monitor ik ons eHealth systeem de SanaCoach. Naast het draaien van het spreekuur zie ik in de kliniek patiënten die opgenomen zijn met longziektes. Ook in de kliniek geef ik advies en instructie en regel ik de nazorg zoals longwijkverpleegkundige, fysiotherapie enzovoort. Echt een veelzijdige baan dus!’

Elkaar ontmoeten is leerzaam
Onlangs ontving Dawn een POH-S vanuit de werkgroep “expertteam astma/COPD”. Zij hebben kennis en ervaring uitgewisseld en samen drie patiënten gezien. Voor beiden was dit zeer leerzaam.

Dawn zegt hierover: ‘We ontdekten dat de rol van een longverpleegkundige en POH-S veel overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld het geven van begeleiding bij inhalatiegebruik, het vinden van een passende device voor een patiënt en het doorverwijzen naar andere disciplines. Het was ook erg interessant om te horen welke mogelijkheden er bestaan in de eerstelijnszorg. Zo hoorde ik dat er bij sommige praktijken zelf een spirometriemeting uitgevoerd wordt. Aanvullend kon ik uitleggen wat er in de tweede lijn aan zorg geboden wordt, zo leerden we echt van elkaar!’

Ook meelopen?
Wil je ook een keer meelopen met Dawn? Je bent altijd welkom! Je kunt haar bereiken van maandag tot en met vrijdag via 020 – 5108892.

Wil je (nog) niet meelopen maar wil je even informeel overleggen of iets vragen aan een longverpleegkundige van het OLVG, mail dan naar copdzorg@olvg.nl.


Wil jij je ervaring op longgebied verbeteren? Loop een dagje mee met Dawn!

Bij de ROHA vinden we een laagdrempelige samenwerking tussen de eerste- en tweede lijn…

Wat nemen we mee van de ROHA Conferentie 2022?

De ROHA Conferentie 2022 zit erop, en wat waren het twee mooie dagen. Eindelijk weer…

Uitwisselen kennis en ervaringen praktijkmanagers

Sinds januari 2021 komt een groep praktijkmanagers van de ROHA regelmatig samen om kennis…

Meer nieuws