Wat nemen we mee van de ROHA Conferentie 2022?

6 oktober 2022

De ROHA Conferentie 2022 zit erop, en wat waren het twee mooie dagen. Eindelijk weer collega’s spreken, leren en ervaringen delen. De Conferentie in het Groote Museum ARTIS bevestigde wat we eigenlijk al wisten: dat we samen sterker staan. Kijk alle hoogtepunten nog eens terug in de video en lees wat volgens ons de belangrijkste inzichten zijn uit het programma.

 

Samen bereiken we meer

Als we de inzichten uit de Conferentie met één woord zouden moeten beschrijven, is het ‘samen’. Zo benadrukte Marije Holtrop, voorzitter van de ROHA, in haar openingspraatje hoeveel we samen kunnen bereiken als we breder kijken dan de eigen praktijk. Dat ROHA-praktijken dit onderschrijven, bleek uit hun actieve deelname aan de ledendiscussie over onder meer één HIS voor alle leden. In zijn keynote-lezing hamerde Marcel Levi ook op samenwerken, bijvoorbeeld door het contact met specialisten weer persoonlijk te maken. En zelf het wiel uitvinden is nergens voor nodig, bewezen de ingezonden best practices, met inspirerende ideeën om de huisartsenpraktijk te vernieuwen.

Twee deelnemers bekijken een best practice tijdens de ROHA Conferentie 2022
Deelnemers bekijken een best practice

Hoe goed zorgen we voor onszelf?

Juist in uitdagende tijden is het belangrijk de blik naar binnen te richten en te vragen: hoe gaat het eigenlijk met mij als zorgverlener en met ons als team? In verschillende parallelsessies en in de lezing van Arjan Banach werden deelnemers aan het denken gezet over werkplezier en zorg voor onszelf. Tijd en aandacht voor onszelf en elkaar is essentieel om het werk met plezier te kunnen blijven doen. Uitproberen en kleine stapjes zetten kunnen daarin de sleutel zijn tot succes.

Lynn Berger geeft een lezing tijdens de ROHA Conferentie 2022
Lynn Berger

Eigen gedrag en overtuigingen onder de loep

Kritisch kijken naar ons eigen gedrag en onze overtuigingen is een andere manier om te werken aan betere zorg. In de sessie van Simone van Dulmen werden deelnemers aangemoedigd om hun eigen voorschrijfgedrag onder de loep te nemen. Is het wel altijd zinvol om geneesmiddelen voor te schrijven waarvoor (op de lange termijn) geen wetenschappelijk bewijs is? Mouna Laroussi liet deelnemers in haar sessie reflecteren op hun vooroordelen over de digitale vaardigheden van bepaalde patiëntengroepen. Patiënten blijken vaak veel meer te snappen dan je in eerste instantie verwacht.

Of je nu wel of niet bij de Conferentie was: vanuit de ROHA blijven we je natuurlijk ondersteunen, zodat je kan werken aan goede zorg, betere samenwerking en voldoende werkplezier. Kijk op de website waarvoor je bij ons terecht kunt of stel je vraag direct via: info@rohamsterdam.nl.


Dit was 2022 voor de ROHA: bekijk nu het jaarverslag

Hoe zag 2022 eruit voor de ROHA en de aangesloten huisartsenpraktijken? Een overzicht van…

Meer nieuws