Korte update over de voedingsrichtlijn diabetes

12 juni 2024

In november 2020 verscheen de Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 van de Nederlandse Diabetes Federatie (NDF). Daarna werden er verschillende onderzoeken en richtlijnen over voeding en diabetes gepubliceerd, waaronder de richtlijnen van de European Association for the Study of Diabetes.

Om ervoor te zorgen dat de aanbevelingen uit de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes op de meest recente literatuur gebaseerd zijn, heeft de NDF in 2023 de onderbouwing van de aanbevelingen bijgewerkt. Hiervoor zijn uitgangsvragen opgesteld voor een aantal onderwerpen en systematische zoekopdrachten uitgevoerd door een onderzoeker.

Bij het beantwoorden van de uitgangsvragen vormt de informatie uit NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 de basis, aangevuld met betrouwbare recente onderzoeken die nog niet in de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2020 als referentie gebruikt zijn. De gevonden onderzoeken gaven geen aanleiding om de aanbevelingen aan te passen. Dat betekent dat de aanbevelingen van 2020 nog steeds gelden. Wel zijn er nieuwe onderzoeken gevonden die nieuwe bewijslast opleveren.

Meer informatie hierover vind je op:
voedingsrichtlijndiabetes (diabetesfederatie.nl)


Toolbox diabetes en ramadan beschikbaar

Vasten tijdens de ramadan is uitdagend voor diabetespatiënten. De Nederlandse Diabetes…

Stedelijke update ouderenzorg #27

In de 27e editie van de nieuwsbrief "Stedelijke Update Ouderenzorg" voor POH-Ouderen in…

Stedelijke update ouderenzorg #26

In de meest recente stedelijke update voor professionals in de Ouderenzorg (POH-Ouderen)…

Meer nieuws