Nieuws

Handig voor in de praktijk: kijken naar koolhydraten

Diëtist Corien Maljaars won Het Beste Diabetesidee en zette informatie over diabetes en voeding om in gratis video's en praatplaten ”Kijken naar koolhydraten, als je diabetes hebt”.

Lees meer

Startcursus Insulinetherapie in de eerste lijn op 6 juni en 4 juli

Voor het toepassen van insulinetherapie is het belangrijk om voldoende kennis te hebben en er ervaring mee op te doen (en te behouden). In de scholing Startcursus Insulinetherapie in de eerste lijn leer je de basisvaardigheden en -kennis om insulinetherapie in de eerste lijn te begeleiden.

Lees meer

Fris je basiskennis op met de scholing ‘Van basisvaardigheden naar expertise’

Op woensdag 22 mei organiseren de zorggroepen ROHA en Zorg voor Zuid de scholing 'Van basisvaardigheden naar expert' waarin je kennis wordt opgefrist over bloedglucose meten, insuline toedienen en het afstemmen van medicatie.

Lees meer

Zondag begint de ramadan

Van zondag 10 maart tot en met maandag 8 april is het ramadan, de vastenmaand voor moslims. Het aangepast eetpatroon dat dit oplevert, kan gevolgen hebben voor gezondheid en medicijngebruik, en is met name uitdagend voor diabetespatiënten.

Lees meer

Intensieve begeleiding bij stoppen met roken voor ketenzorgpatiënten

Patiënten die deel uitmaken van de ketenzorg kunnen nu ook worden doorverwezen voor extra intensieve begeleiding bij stoppen met roken, onder bepaalde voorwaarden. Er is hiervoor budget vrijgemaakt door de Amsterdamse Huisartsenalliantie (AHa) in 2024.

Lees meer

Online afspraak maken fundusfoto bij SALT vanaf nu mogelijk

Vanaf nu kan je online een afspraak inplannen voor een fundusfoto bij SALT. Het is voor praktijkmedewerkers en patiënten nog steeds mogelijk dit telefonisch te doen, maar de voorkeur gaat uit naar online inplannen.

Lees meer

Advies vanwege de tekorten aan GLP1-RA injecties

Er zijn tekorten ontstaan aan GLP1-RA injecties, met name door de toegenomen algemene vraag, gekoppeld aan capaciteitsbeperkingen op sommige productielocaties. Dit levert problemen op in de praktijk. Het stedelijk Expertiseteam DM heeft, in samenwerking met collega’s uit de 2e lijn, een advies opgesteld hoe hiermee om te gaan.

Lees meer

Geslaagde nascholing ‘Terug naar de Basis’ keert terug in 2024: Terugblik & informatie

In november vond de nascholing 'Terug naar de Basis' plaats, georganiseerd door zorggroepen ROHA en Zorg voor Zuid. Deze scholing bood (nieuwe) praktijkondersteuners, AIOS’en, huisartsen en praktijkassistenten de gelegenheid om essentiële vaardigheden (verder) te ontwikkelen.

Lees meer

‘Keer Diabetes2 Om’ nu volledig in basispakket, meld je aan voor de info-webinar

Goed nieuws! Per 1 januari 2024 zit ook het Keer Diabetes2 Om Plus (KDO) programma voor hoog-complexe diabetes type 2 patiënten in het basispakket (het fysieke programma op locatie). Sinds dit jaar zat al het online programma voor laag-complexe (pre) diabetes type 2 patiënten in het basispakket. Nu is KDO dus voor iedereen met (pre) diabetes type 2 beschikbaar. Beide programma’s worden in de regio aangeboden. Op maandag 22- of woensdag 31 januari kan je een webinar volgen om je te informeren over deze primeur.

Lees meer

Aantal afspraken fundusonderzoek blijft achter: 4 tips voor een soepele verwijzing

SALT ziet het aantal afspraken voor fundusonderzoek flink teruglopen. In dit bericht geven we een aantal tips om ervoor te zorgen dat patiënten die fundusonderzoek nodig hebben, ook daadwerkelijk een afspraak krijgen. 

Lees meer

Op de hoogte blijven?

Ontvang onze 2-wekelijkse nieuwsbrief

Archief nieuwsbrieven