Digitale zorg voor iedereen door betere samenwerking in de wijk
25 oktober 2024
In 2023 en 2024 heeft Pharos samen met o.a. de ROHA, een project uitgevoerd om erachter te komen hoe de samenwerking tussen de ondersteuners van digitale zorg, huisartsenpraktijken en inwoners kan verbeteren. Ook werd onderzocht hoe de ondersteuning en huisartsenpraktijken kunnen inspelen op de behoefte en hulpvraag van inwoners. Want digitale zorg wordt steeds normaler, maar is helaas niet voor iedere patiënt makkelijk te vinden, begrijpen of te gebruiken. Daardoor mist een grote groep patiënten de voordelen van digitale zorg. Dit vergroot gezondheidsverschillen en stelt huisartsen voor nieuwe uitdagingen.
Niet inspelen op behoeften
Er is dus nog wat te winnen. Want er is veel aanbod voor ondersteuning bij het gebruik van digitale zorg, maar uit gesprekken met o.a. inwoners, digitale zorg ondersteuners, huisartsen en praktijkondersteuners in Amsterdam en Schiedam/Vlaardingen bleek dat zij elkaar en het aanbod vaak nog niet kunnen vinden, onvoldoende inspelen op de behoeften van de inwoners of niet weten hoe zij elkaar kunnen versterken.
Behoefteprofielen
Vijf ROHA-praktijken deden mee aan het project (praktijken Frederik Hendrik, Spaarndammerbuurt, Sanitas, Noordelingen en Noord) en er is ontzettend veel informatie opgehaald. Hieruit is als eerste stap en document met behoefteprofielen ontwikkeld. Dit document geeft je handvatten hoe je met een patiënt het gesprek aangaat over digitale zorg en geeft inzicht in ondersteuningsbehoeften. De behoefteprofielen vind je op deze pagina van Pharos.
Tijdens de afgelopen ROHA conferentie gaven Anke van Dam (Pharos) en Kim de Crom (ROHA) er een presentatie over: Digitale zorg voor iedereen – een wijkaanpak– Anke van Dam & Kim de Crom – ROHA (rohamsterdam.nl)
Mooie stappen
De volgende stap is: hoe nu verder? In de wijken waar we zijn gestart zijn hele mooie stappen gezet; er is meer bewustwording, waardevolle connecties zijn gemaakt en kansen en mogelijkheden zijn geïnventariseerd. De ROHA is in gesprek met Pharos en andere samenwerkingspartijen hoe we hier in deze wijken een vervolg op kunnen geven en hoe we nieuwe wijken verder kunnen ondersteunen.
Uitgelezen kans
Barth Kappeyne van de Coppello, een van de deelnemende huisartsen binnen het project en bestuursvoorzitter van de ROHA, onderstreept het belang van deze samenwerking: “Toen ik begon met digitale innovatie in mijn praktijk, zag ik aanvankelijk alleen maar voordelen. Maar al snel merkte ik dat er ook een groep patiënten is voor wie de zorg juist minder laagdrempelig wordt door digitale ontwikkelingen. Wij kunnen een rol spelen in het dichten van de kloof in digivaardigheden en gezondheidsvaardigheden. Dit project met Pharos zie ik dan ook als een uitgelezen kans om de handen ineen te slaan met het sociale domein en in het informele netwerk in de wijken deze mensen te helpen en te ondersteunen.”
Hebben jouw patiënten ondersteuning nodig?
Via de ROHA houden we je via onze website en nieuwsbrieven op de hoogte van dit project. Merk je dat je patiënten ondersteuning nodig hebben in het gebruik van digitale zorg en weet je niet waar te beginnen? Of wil je meer weten over het project? Neem dan contact op met Claudia Borsch, projectleider bij de ROHA: cborsch@rohamsterdam.nl
Op deze pagina van Pharos vind je nog meer hulpmiddelen waarmee je patiënten kan ondersteunen in het gebruiken van digitale zorg.
Helpdesk Digitale Zorg is er voor je patiënt
Veel patiënten wíllen wel gebruik maken van de mogelijkheden die digitale zorg hen biedt,…
Lonneke Reuser nieuwe directeur Digitale Zorg & Innovatie bij de ROHA
Per 1 maart is Lonneke Reuser als Directeur Digitale Zorg & Innovatie toegetreden tot de…
Deze praktijken zetten in op hun digitale zorg
De afgelopen maanden zijn diverse praktijken, met ondersteuning van de ROHA, gestart met…