Best Practice: Lean-workshop voor praktijkmedewerkers

7 juli 2022

In een notendop
De term Lean is geen afkorting, maar een Engels woord. De Nederlandse vertaling is ‘slank, wendbaar, snel kunnen inspelen op de klantbehoefte’. Lean is in de basis een methodiek voor het optimaliseren van processen, maar houdt méér in dan alleen een verzameling tools. Lean in optima forma is een filosofie en bedrijfscultuur.

Je bent als organisatie niet meteen Lean als je wat Lean projecten hebt lopen. Het Lean gedachtegoed betekent dat de klantwaarde centraal staat. Deze is leidend voor alle bedrijfsactiviteiten. Iedereen denkt in termen van ‘continu verbeteren’ én is bereid het stapje voor stapje beter te doen.

Lean management is gericht op de mens. Naast klantwaarde zijn ook de medewerkers essentieel. De medewerkers worden gezien als het hart van de organisatie. Gemotiveerde medewerkers zijn dan ook een vereiste voor een organisatie die Lean is.

Met het oog op de toekomst
De ROHA verzorgde in samenwerking met de LHV binnen het project ‘Toekomstbestendige Huisartsenzorg’ zes keer de Lean-workshop. Het doel hiervan was dat medewerkers van de huisartsenpraktijk de basisprincipes voor een efficiënte praktijkvoering leerden.

“Welke knelpunten ervaar jij in je dagelijkse werkzaamheden?” vraagt trainer Margareth Heuveling aan de deelnemers. ‘Misgrijpen door een gebrek aan (medicatie)voorraad en het ontbreken van protocollen’ zijn vaak gegeven antwoorden. In deze drukke tijd voor praktijkmedewerkers lijkt het werk vooral te bestaan uit ‘brandjes blussen’. En dát is nu precies het doel van Lean werken: geen brandjes blussen, maar zorgen dat deze brandjes niet ontstaan.

Best Practice
Hoe doe je dat dan? Door jezelf minstens vijf keer af te vragen waarom deze brandjes in eerste instantie ontstaan. Een voorbeeld: de huisarts is boos op de assistente omdat de labformulieren niet zijn aangevuld waardoor de huisarts nu met lege handen voor zijn patiënt zit.

Waarom zijn de labformulieren niet aangevuld? Omdat de assistente daar geen tijd voor had.

Waarom had zij daar geen tijd voor? Omdat zij te druk was.

Waarom was zij te druk? Omdat de telefoon de hele dag door gaat en zij deze op moet nemen.

Waarom gaat de telefoon de hele dag door? Omdat patiënten haar de hele dag bellen.

Waarom bellen zij de hele dag? Omdat er geen tijdsblokken voor telefonisch contact zijn vastgesteld.

Op deze manier breng je de oorzaak van een knelpunt binnen de praktijk in kaart en kun je door middel van de principes van Lean werkplekmanagement een efficiënt verbeterplan opstellen.

Samen aan de slag
De deelnemende praktijken, die binnen het project ‘Toekomstbestendige Huisartsenzorg’ kozen voor het pakket ‘Lean werkplekmanagement’, krijgen praktische ondersteuning van trainer Margareth Heuveling. Zij legt in totaal drie praktijkbezoeken af. In het eerste brengt zij alle (behandel)kamers in kaart en vraagt ze de praktijkmedewerkers wat hun dromen of wensen zijn voor deze ruimtes. Het tweede bezoek wordt besteed aan het maken van concrete afspraken over de verdeling en inrichting en tijdens het derde bezoek voeren alle praktijkmedewerkers deze afspraken uit.

Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar wat Lean werken voor jouw praktijk kan betekenen? Hier lees je meer informatie.

 


Maak kennis met Marit!

‘Meer patiënten hebben zich nu aangemeld op het LSP en/of patiëntportaal omdat ik…

Budget voor de huisartsenwijkgroepen

Per 1 januari 2022 verruimt de ROHA het budget voor de huisartsenwijkgroepen. Het doel…

Blik terug op een veerkrachtig jaar in het jaarverslag 2021

In 2021 werd wederom een zwaar beroep gedaan op de veerkracht van alle medewerkers in de…

Meer nieuws