Aanpassingen in agenda fundusonderzoek door hoog no-show (en hoe jij kan helpen)

30 juni 2022

Een terugkomend probleem, maar helaas komt het nog vaak voor dat patiënten niet verschijnen op hun afspraak voor een fundusonderzoek. Het ‘no-show’ gehalte blijft echter nu al langere tijd extreem hoog, op sommige locaties is dit meer dan 20%.

Zo is een zeer onwenselijke situatie ontstaan: enerzijds een tekort aan beschikbare plaatsen en langere wachttijden en anderzijds veel uitval en grote gaten in de geplande fundus spreekuren.

Met deze hoge no show percentages is OLVG lab-SALT genoodzaakt het schaarse zorgpersoneel in te zetten in gebieden waar mensen wel komen. Ze zijn daardoor nu genoodzaakt om de agenda’s in Amsterdam minder frequent open te zetten.

Wat houdt dit in?

  • De agenda staat op woensdagen open van 11.30 uur tot 16.10 uur in Osdorp, Ganzenhoef of Flevopoort.
  • Bij Praktijk Liefeld en de Spuistraat staat de agenda nu 1 tot 2 maal per maand een hele dag open.

Wij vragen jouw hulp om ‘no-show’ en afzeggingen te beperken. Wat kan jij doen?

  • Bespreek direct bij het maken van de afspraak, indien nodig, of er een familielid mee kan/moet komen en of deze voor de geplande afspraak beschikbaar is. Het blijkt namelijk dat veel mensen afbellen omdat er geen familielid mee kan komen.
  • Probeer een afspraak op korte termijn te maken, dan is de kans kleiner dat mensen de afspraak vergeten. Kan dit niet, kijk dan of je diegene nog een reminder kunt sturen voor de afspraak, vooral als het gaat om iemand die vaak zijn afspraken vergeet.
  • Vertel je patiënt om de afspraak, mocht deze toch niet door kunnen gaan, zo snel mogelijk te verzetten via jou, zodat lege plaatsen in de agenda nog ingevuld kunnen worden.

Wisselingen in het CVRM-expertteam

Per januari 2022 is heeft Sara Baig de functie van coördinator CVRM overgenomen van…

Uitwisselen kennis en ervaringen praktijkmanagers

Sinds januari 2021 komt een groep praktijkmanagers van de ROHA regelmatig samen om kennis…

Meer nieuws