Registreren toestemming in HIS

Bij het gebruik van cBoards is het belangrijk om de patiënt om toestemming te vragen en deze toestemming te registeren. Je kunt deze toestemming het beste vastleggen in het HIS (bronsysteem). Daarmee zorg je dat de toestemming op meerdere fronten wordt vastgelegd en vindbaar blijft. Ook kun je hiermee in een oogopslag zien of er een board is voor de geselecteerde patiënt.

Hoe je de toestemming registreert verschilt per HIS.

Omnihis

Binnen Omnihis zijn er twee opties om de toestemming van de patiënt vast te leggen. Beide opties maken gebruik van ruiters.

Optie 1: bestaande ruiter gebruiken
Ga naar de optie ‘archief’ en klik op ‘tabellen’. Navigeer vanaf hier naar ‘diagnose’. Daar kun je de ruiter genaamd ‘opsporing’ gebruiken om de toestemming te registeren.

Optie 2: eigen ruiter maken
Ga naar de optie ‘archief’ en klik op ‘tabellen’. Navigeer vanaf hier naar het tabblad ‘0 eigen ruiters’ om een eigen ruiter aan te maken. Hier kun je een ruiter maken en in omschrijving aangeven wat de ruiter voor betekenis heeft. Begin de omschrijving met een ster (*) en twee letters (bijvoorbeeld CB voor cBoards).

TetraHIS

Binnen TetraHIS zijn er twee opties om de toestemming van de patiënt vast te leggen: met een ruiter of een journaalregel.

Optie 1: ruiter
Maak een nieuwe ruiter aan door onderin de commandoregel ‘RUITER’ te typen. Daarmee ga je naar ruiterbeheer. Kies hier de praktijk en maak een nieuwe ruiter aan. Deze kan je ‘cBoards’ (of ‘toestemming cBoards’) noemen. Zet in de omschrijving ‘toestemming cBoards verstrekt’.

Optie 2: journaalregel
De HIS-leverancier adviseert om de toestemming vast te leggen als journaalregel en een DBC aan te vinken. Als je de toestemming als journaalregel vastlegt, schuift dit bericht echter mogelijk na verloop van tijd naar achteren. Het is daarom verstandig om de journaalregel een datum ver in de toekomst te geven, zodat deze bovenaan blijft staan.

MicroHIS

Binnen MicroHIS zijn er twee opties om de toestemming van de patiënt vast te leggen: met een ruiter of een journaalregel.

Optie 1: ruiter
Ga naar ‘systeembeheer’ en vervolgens naar ‘tabellen’. Klik hier op de tab ‘ruiters’. Vervolgens kom je in de omgeving waar je een nieuwe ruiter kunt maken. Deze kun je als volgt inrichten: TC als nummer, TC als code, ‘toestemming cBoards verstrekt’ als omschrijving.

Optie 2: journaalregel
Door de toestemming als journaalregel vast te leggen, schuift dit bericht echter mogelijk na verloop van tijd naar achteren. Het is daarom verstandig om de journaalregel een datum ver in de toekomst te geven, zodat deze bovenaan blijft staan.