Veelgestelde vragen

Is beelbellen wel veilig?

Beeldbellen is veilig als je een beveiligde beeldbelapplicatie gebruikt. Gebruik daarom altijd één van deze applicaties voor gesprekken met patiënten. Ook bij andere gesprekken waarin je gevoelige informatie bespreekt kun je deze applicaties gebruiken. Bijvoorbeeld voor een MDO.

Voor overleg waarin je geen gevoelige informatie hoeft te delen, kun je ook een niet-beveiligde applicatie gebruiken, zoals Zoom of Skype. Bijvoorbeeld voor overleg binnen je wijkteam of als praktijkondersteuners onderling.

Kijk ook bij onze pagina over hoe je een applicatie voor beeldbellen kiest.

Kan ik beeldbellen met mensen met beperkte digitale en gezondheidsvaardigheden?

Het is ook mogelijk om beeldbellen in te zetten bij patiënten met beperkte digitale en gezondheidsvaardigheden. Bijvoorbeeld bij kwetsbare ouderen.

Landelijk expertisecentrum Pharos helpt je op weg:

Wat zijn de voordelen van een videoconsult ten opzichte van een telefonisch consult?

  • Non-verbale communicatie is zichtbaar; je ziet veel sneller of de patiënt jouw uitleg begrijpt, je kunt emoties zien en daar naar vragen. Dit werkt andersom ook zo voor de patiënt; hij kan bij het stellen van vragen zien hoe de zorgverlener reageert.
  • Iemand in zijn persoonlijke omgeving zien geeft vaak ook een beter beeld van de persoon;
  • Het visuele aspect van beeldbellen geeft zorgverleners meer mogelijkheden om de patiënt op zijn gemak te stellen; er is meer ruimte voor een informeel gesprek.
  • Mogelijkheid om oefeningen en technieken voor te doen aan de patiënt;
  • Achterhalen van de exacte locatie van de klacht;
  • Derden kunnen gemakkelijker aanhaken.