Workshops vrijdag 21 juni

Voor wie: praktijkmedewerkers, huisartsen en Hidha's/vaste waarnemers

In het aanmeldformulier kun je een keuze maken uit 2 workshops die je wilt volgen. Elke workshop heeft een referentie die je in het aanmeldformulier terug kan vinden. Als je je vóór 16 mei hebt aangemeld voor de conferentie, heb je een e-mail ontvangen met een link om je keuze door te geven.


Leiderschap bij veranderingen

De huisartsenzorg is continu onderhevig aan veranderingen. Theoretisch lijkt dit vaak eenvoudig, maar als het erop aankomt en we de verandering in de praktijk moeten brengen, stuiten we vaak op weerstand. Hoe pak jij je rol als veranderaar op? In deze praktijkgerichte workshop leer je bruggen te bouwen, tegenwind te overwinnen en een verandertraject met lef en liefde aan te pakken.

Klara Knapen is praktijkmanager en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor PraktijkManagement (NVvPM).

Referentie: WS 7Tijden: 14.00 – 14.45 uur en 15.15 – 16.00 uurWorkshopruimte: Peren hof


Zelfmanagement en begeleiding op afstand, hoe doe je dat?

Het aantal mensen met een chronische aandoening neemt toe, en daarmee ook de druk op de huisartsenpraktijk. Hoe hou je je spreekuur behapbaar? Door het geven van meer eigen regie aan je patiënten, maar ook de inzet van zorg op afstand en soms minder frequente controles. Melanie en Sandra delen, samen met een patiënt en een POH, hun ervaring en geven je praktische tips en tricks.

Melanie is al 22 jaar werkzaam in de eerste lijn en 20 jaar werkzaam als diabetesverpleegkundige; vanuit deze rol geeft zij ook scholingen. Daarnaast werkt Melanie voor de ROHA als coördinator van het zorgprogramma Diabetes Mellitus en GLI-coördinator.

Sandra houdt zich sinds 1987 bezig met (mensen met) diabetes. In eerste instantie door voetbehandelingen en massages te geven, maar ook door les te geven over o.a. de “diabetische voet”. Vanaf 2006 is Sandra ook diabetesverpleegkundige. Met ervaring in ziekenhuizen, thuiszorg en zorggroepen, en een decennium in het bestuur van ProVoet, brengt ze een schat aan expertise op het gebied van diabeteszorg met zich mee.

Referentie: WS 8Tijden: 14.00 – 14.45 uur en 15.15 – 16.00 uurWorkshopruimte: Appelpit


Quo vadis, Medicus?

Artificial Intelligence is in opkomst, ook in de huisartsenpraktijk. Praktijk Westerdokters werkt met AI-toepassingen en deelt graag de ervaringen met jou. Welke toepassingen zijn er? Welke kansen en beperkingen zijn er te identificeren? Met welke wet- en regelgeving moet je rekening houden? Deze vragen – en meer – worden beantwoord tijdens deze workshop, waar ook ruimte is voor discussie en reflectie.

Vladan Ilić is oprichter van Westerdokters en al meer dan vijftien jaar actief als huisarts in Amsterdam. Hij heeft speciale belangstelling voor chirurgie en psychiatrie. Vladan is geboren in Belgrado, Joegoslavië en woont in Amsterdam sinds 1991.

Mascha is al ruim 15 jaar huisarts en werkt inmiddels volgens de flexdokters methode in haar praktijk in Amsterdam Westerpark. Verder is zij de cmio van de Roha en houdt zich bezig met digitaliserings vraagstukken binnen de Roha maar ook op stadsbreed niveau.

Referentie: WS 9Tijden: 14.00 – 14.45 uur en 15.15 – 16.00 uurWorkshopruimte: Klompenhok


Geneeskunde in de media: de illusie van de maakbaarheid

Tijdens deze workshop leer je hoe medisch nieuws de nodige nuances verliest en wat je daar in de dagelijkse praktijk mee kunt, om je patiënt van de juiste informatie en verwachtingen te voorzien. Aan de hand van verschillende praktijkvoorbeelden wordt besproken hoe medisch nieuws in de media verschijnt, welke ongenuanceerde claims en verwachtingen patiënten daaruit kunnen ontlenen, en hoe dat bijdraagt aan het gevoel dat ‘we’ alles kunnen diagnosticeren en behandelen.

Lester du Perron werkte eerder als huisarts en momenteel als arts ouderengeneeskunde bij Evean. Daarnaast is hij redacteur bij het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde en was hij oprichter en hoofdredacteur van Dokter Media, een website ter nuancering en duiding van medisch nieuws. Zijn bijzondere aandacht gaat uit naar de maatschappelijke impact van ongenuanceerde medische berichtgeving. Patiënten lijken daardoor steeds vaker te verwachten dat diagnostiek en behandeling altijd en op ieder moment mogelijk zijn. Die ‘illusie van de maakbaarheid’, hoe gaan we daarmee om?

Referentie: WS 10Tijden: 14.00 – 14.45 uurWorkshopruimte: Hooiberg


Positieve Gezondheid: een ander perspectief

Kom je luisteren en meekijken in de spreekkamer? Vanuit de ervaring van een patiënt ga je in gesprek over de methodiek Positieve Gezondheid. Je krijgt kennis en instrumenten aangereikt en gaat aan de slag met vragen als: Welke stappen kan jij als professional doorlopen om daadwerkelijk vanuit Positieve Gezondheid te werken? Wat levert het de patiënt op? Hoe kun jij het consult vormgeven vanuit jouw beroepsrol? Concrete voorbeelden uit de praktijk vormen de leidraad in deze workshop.

Brigiet leidt professionals op in het toepassen van Positieve Gezondheid en is ontwikkelaar van het Positieve Gezondheid-gesprek. Ze ontwikkelt scholingen op maat, zowel live als online, waarbij haar opleiding aan de kunstacademie en haar werk als coach samenkomen.

Leontien is bioloog en gezondheidsbevorderaar. Vanaf 2014 bestaat haar werk uit het praktisch handen en voeten geven aan Positieve Gezondheid, vanuit de overtuiging dat het vergroten van veerkracht een gezond perspectief biedt. Ze leidt professionals op in het implementeren van Positieve Gezondheid én begeleidt processen waarbij professionals, samen met burgers, hun omgeving vanuit Positieve Gezondheid inrichten.

Referentie: WS 13 R2Tijden: 15.15 – 16.00 uurWorkshopruimte: Hooiberg


Duurzaam doseren: de rol van de huisarts in het verminderen van medicijnafval

Ook de huisartsenpraktijk heeft een rol in het reduceren van de milieuvoetafdruk van de gezondheidszorg. In deze workshop ligt de focus specifiek op het verantwoord omgaan met medicijnen. Leer meer over duurzaam voorschrijven, medicijnafvalbeheer en de implementatie van de Green Deal 3.0, en ga naar huis met praktische handvatten om je praktijk te verduurzamen.

Piter Oosterhof is apotheker met ervaring in zowel openbare als ziekenhuisfarmacie. In 2018 startte hij een promotieonderzoek aan het Radboudumc naar het doelmatig gebruik van antiretrovirale therapie. Recent heeft hij de opleiding tot ziekenhuisapotheker afgerond in OLVG en AmsterdamUMC. Zijn interessegebieden omvatten infectieziekten, palliatieve zorg en duurzaamheid in de farmacie. Piter is mede-oprichter van PharmaSwap.com, een innovatief platform dat de uitwisseling van geneesmiddelen mogelijk maakt om zodoende verspilling te voorkomen.

Referentie: WS 11 R1 of WS 11 R2Tijden: 14.00 – 14.45 uur en 15.15 – 16.00 uurWorkshopruimte: Melkhuis


Nature workshop on transition: from Darwin’s plough tot the taste of summer

Let’s go outside to enjoy the orchard and learn about the secrets that lie beneath your feet! This workshop focuses on the underground networks that help facilitate all terrestrial life on earth. For the last 20 years of his life Charles Darwin studied ‘Earthworms’ and the impact they had on natural systems, focusing on their ability to enrich the soils they inhabit. The story is a metaphor for our times and learns us valuable lessons.

As a nature guide with experience in South Africa and Europe, Kristian aims to reconnect people with the natural world amid today’s widespread disconnect. Growing up in a city, he once underestimated his dependence on nature. Now, he leverages his background to deepen peoples’ understanding of ecosystems. Based in Amsterdam, Kristian leads local nature courses and wilderness adventures across Europe, offering diverse experiences vital for nurturing our connection to nature.

Referentie: WS 12 R1 of WS 12 R2Tijden: 14.00 – 14.45 uur en 15.15 – 16.00 uurWorkshopruimte: Boomgaard


Meld je nu aan!